Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. December 25. 05:12, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Titkos adatgyűjtés - Snowden úgy érzi, teljesítette küldetését

Titkos adatgyűjtés - Snowden úgy érzi, teljesítette küldetését

Edward Snowden úgy érzi, hogy teljesítette azt a küldetést, amelyet eltervezett.

Ezt a The Washington Post című amerikai lapnak mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses munkatársa az orosz fővárosban. Az interjúból a lenta.ru orosz hír-és elemző portál közölt kedden részleteket.

Snowden egy szállodai szobában beszélgetett az amerikai újságíróval, aki több friss fotót is készített az informatikusról. A férfi augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot egy évre Oroszországban, de lakóhelye azóta is ismeretlen.

Az Egyesült Államok és más országok titkos adatgyűjtési gyakorlatának kiszivárogtatója azt mondta, tevékenységével nem akarta megváltoztatni a társadalmat, csupán esélyt akart teremteni számára, hogy saját maga határozza meg fejlődési útját, és azt, hogyan irányítsák. Ezt a célt pedig elérte.


"Győztem. Az újságírók tehették a dolgukat, minden megvalósult, amire törekedtem" - mondta. Edward Snowden mielőtt Moszkvába repült volna idén júniusban, még hongkongi tartózkodása során kezdett a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a sajtónak, így a The Guardian című brit és a The Washington Post című amerikai napilapnak is.

Szerinte "a józan ész temetője" az, ahogyan a telefonos és internetes titkos adatgyűjtési tevékenységről folyik titokban az egyeztetés a washingtoni kongresszusban és a speciális bíróságon. Szerinte a Nemzetbiztonsági Ügynökség valójában manipulálta azokat a szerveket, amelyeknek irányítás alatt kellett volna tartania az ügynökséget.


Az Egyesült Államokban súlyos törvénysértésekkel megvádolt és útlevelétől megfosztott amerikai férfi azt mondta a The Washington Postnak, hogy nem kötelezte el magát egyetlen államnak, így Oroszországnak sem, amely menedékjogot biztosított számára.

"Nincs kapcsolatom az orosz kormányzattal. Nem kötöttem velük semmilyen megállapodást" - mondta, hozzátéve, hogy amennyiben árulást követett el, akkor azt az amerikai kormány ellen tette a nyilvánosság érdekében. Közölte azt is, hogy nem akarja tönkretenni a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, hanem annak a "jobbításán" dolgozik. "Most is az NSA-nak dolgozom, csak ők az egyetlenek, akik ezt nem veszik észre" - fogalmazott Snowden.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.