Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 27. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Szent Iván-éji varázslat a Skanzenben

Szent Iván-éji varázslat a Skanzenben

Szent Iván napjához és éjszakájához kapcsolódva dán, észt, finn, lett, litván, magyar, norvég és svéd szokások, hagyományok elevenednek meg szombat délutántól éjfélig a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A több mint tíz óra alatt az északi országok legjellegzetesebb szokásai, hagyományai kelnek életre – mondta el Kecskés Noémi, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.

Az északi országokban Szent Iván az év legkiemelkedőbb napja, sok helyen nemzeti ünnep, amelyet áthat a bűbáj és a varázslat, amikor bármi megtörténhet. Szent Iván éje a nyári napfordulóhoz kapcsolódik még a kereszténység előtti időkből, a június 23-áról 24-re virradó éjszaka tradíciói nem véletlenül olyan erősek ezekben az országokban, hiszen ekkortól ismét rövidülnek a nappalok. Az ünneplés már Szent Iván előestéjén kezdetét vette, az emberek a hatalmas máglyákkal az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebbre űzni.

A tűz tisztító erejébe vetett hit az alapja a tűzugrás szokásának is, mert úgy tartották, hogy a tűz elősegíti a jó termést, a növények növekedését, megóv a jégesőtől, dögvésztől és nem utolsó sorban a fiatalok a tűz körül szerelmet is varázsoltak.

Úgy vélték, az ezen az éjjelen gyűjtött gyógynövények, virágok titokzatos erővel bírnak, de különleges szerepet kap az ekkor virágzó páfrány is, amelynek megtalálója boldogságra-gazdagságra lel, és a világ összes nyelvét, de még az állatok beszédét is érteni fogja.
Az este fénypontjaként sor kerül a dánok kedvelt Szent Iván-napi hagyományára, az ember nagyságú boszorkányégetésre is.
A magyar szokások közül a látogatók a jellegzetes férjjósló szokásként ismeretes koszorúdobást próbálhatják ki.koszorúdobást próbálhatják ki.


A látogatók az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív elemei közül a litván többszólamú énekléssel és a szintén litván keresztkészítés mesterségét és szimbolikáját bemutató kiállítással találkozhatnak.
A színes programkínálatban folyamatosan fellépnek a különböző nemzetek kórusai, néptánccsoportjai, zenekarai. A kézművesség képviseletében észt szalagszövéssel készült kézműves remekeket mutatnak be és svéd motívumokkal díszített mézeskalácsot készíthetnek a gyerekek.


A skandináv és balti gasztronómiát egyebek mellett a svéd fahéjas tekercs, bodzaszörp, az ízletes lett sörök és sajtok, litván hagymás hering és rozskenyér, hagyományos dán sütemények, az észt mulgi kása és kama és norvég gofri képviseli.

"A csemeték örömére életre kel a svéd Harisnyás Pippi és a dán meseíró, Andersen kis hableánya, a felnőtteket pedig mozizásra csábítják" – emelte ki a sajtóreferens.

A rendezvény hivatalos megnyitója délután a svéd májusfaállítással kezdődik, amikor Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkár, valamint a skandináv és balti államok nagykövetei és Cseri Miklós főigazgató köszönti a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.