Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 17. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Ónos eső, havazás, hófúvás is várható

Ónos eső, havazás, hófúvás is várható

Szombaton már nemcsak eső, ónos eső, hanem havazás, hófúvás is várható - figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta szombaton a reggeli óráktól délnyugat felől terjedve jelentős mennyiségű (általában 10-20 milliméter) csapadék várható az országban. A sok eső miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést.

Kiemelték továbbá, hogy északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba, az Alföldön ónos esőbe, fagyott esőbe válthat a csapadék halmazállapota. Az ónos eső veszélye miatt Baranya, Békés, Csongrád és Tolna megyére elsőfokú, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadták. Mint kifejtették: szombaton a késő délutáni, esti óráktól általában az ország délkeleti harmadában ezen belül kiemelten az Alföldön, annak is főként egy délnyugati-északkeleti tengelyében az eső, illetve időszakos havazás mellett jelentős mennyiségű ónos eső vagy - bizonytalan módon - fagyott eső hullhat az éjféli órákig.

Kiemelték továbbá, hogy szombaton a délutáni óráktól északkelet, illetve északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Az ország északkeleti harmadában és az Alpokalján 5-10 centiméter körüli hó hullhat. A havazás miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést.

Emellett az ország nagy részén hófúvásra is figyelmeztetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére a másodfokú figyelmeztetést is kiadták. Budapestre, és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Mint kifejtették: erős hófúvásra az Északi-középhegységben, annak előterében, kiemelten a Bodrogközben lehet számítani. Ezeken a részeken viharos széllökések is valószínűek - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 6, a legmagasabb hőmérséklet plusz 1 és 8 Celsius-fok között várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.