Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy költők nagy találkozása Sopronban

Nagy költők nagy találkozása Sopronban

Buda Ferenc, Serfőző Simon és Ágh István, a Hetek költői csoport élő klasszikusai is vendégei a Sopronban zajló Kaleidoszkóp VersFesztiválnak, ám a nézők soraiban megjelent Rakovszky Zsuzsa is. Nagy költők találkozása egymással és a közönséggel, amikor a versből színházat varázsoló sztárszínészekből sincs hiány. Színes Kaleidoszkóp, rengeteg érdeklődő – nagy a verskereslet Sopronban.

Két nap alatt majdnem kétezren látogattak el a Sopronban zajló 15. Kaleidoszkóp VersFesztivál programjaira. A Holokauszt Emlékfesztivál keretében megnyílt a Túlélőkép című irodalmi holokauszt kiállítás, a Ratkó József Emlékfesztivál jegyében pedig bemutatták a Segítsd a királyt! című történelmi drámát.

Fontos színháztörténeti eseménynek lehettek részesei a nézők a Soproni Petőfi Színházban csütörtökön este, amikor az Első Magyar Versszínház előadásában bemutatták Ratkó József: Segítsd a királyt! című történelmi drámáját. Az olvasószínházi előadáson a címszerepet Lux Ádám alakította, mellette Holl Zsuzsa, Galkó Balázs, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Stubnya Béla és Borbély Sándor lépett színpadra. Wiegmann Alfréd rendező egyben narrátorként is közreműködött a teltházas előadáson, amit az eredeti tervek szerint kifejezetten a Ratkó József Emlékfesztiválra készítettek. A produkciót a Ratkó-család néhány tagja is megnézte.

Hatalmas sikert aratott a Kávészünet zenekar Radnótit fókuszba helyező két koncertje, amin a két slam poetry előadó, Said és Indiana is közreműködött: az Egyetemi Ifjúsági Házba alig fértek be az érdeklődők.

Nem maradt el a vastaps a Soltis Lajos Színház Woyzeck előadásán és az azt követő Gerendás Péter koncerten sem. A páratlanul gazdag és mély zsidó dallamok mellett Faludy György verseinek megzenésítései és a Liszt-díjas zeneszerző-előadóművész régi-új slágerei is felcsendültek.

Két kiállítás is megnyílt a VersFesztiválon: Túlélőkép címmel a Holokauszt költő-író áldozatainak, valamint a vészkorszakban is emberéleteket mentő hétköznapi hősöknek állítottak emléket a GYIK rendezvényházban, míg a Széchenyi István Városi Könyvtárban Ratkó József életéből és életművéből nyílt tárlat. Mindkét kiállítás december elejéig látogatható Sopronban.

A Hetek költői beszélgetéssorozat első állomásán, csütörtökön Serfőző Simon, pénteken Buda Ferenc Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjra is jelölt költővel láthatott beszélgetést a publikum, szombaton érkezik Ágh István, ugyancsak Kossuth-díjas szerző. Ratkó költészetét elevenítette meg Orbán Júlia és a Hangraforgó együttes a magyar anyanyelv napján.

Színpadra került már Szabó Magda Tündér Lalája, Örkény István egyperceseiből egy izgalmas pódiumi est, a Nemzeti Színház művésze, Bakos-Kiss Gábor rendezésében Ratkó Éjszaka című versszínházi előadása, és Huzella Péter, Lázár Zsigmond és Huszár Mihály Lépcsők című holokauszt-estje.

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje november 11. és 16. között várja a nézőket Sopronban, több helyszínen. A jubiláló és országosan egyedülálló Kaleidoszkóp VersFesztivál idei különlegessége, hogy az eseménysorozat keretében - nagyszabású programelemekkel - külön fesztiválokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre. A Magyar Versmondók Egyesülete igazi kultúrkavalkádot teremtett a leghűségesebb város öt különböző pontján. Szombaton és vasárnap is bőven akad különleges csemege a kultúra szerelmeseinek. Két ősbemutatót is láthatnak a nézők: a Nemzeti Színház és a TheArtRoom Bíbor parázson című Radnóti hangos könyvét, Galkó Balázs, Jávori Ferenc Fegya, Ács Tamás és a fesztiváligazgató, Lutter Imre közreműködésével Memento címmel holokauszt dupla korongos kiadványt mutatnak be, Fellép Dinnyés József és Linka Ágnes, és a Pataki András színházigazgató által jegyzett Képtelen történet filmpremierét is a hétvégén láthatja a publikum. Lesz versmondás, versfilmes seregszemle, koncert és versszínházi előadás is. A programokról részletesen a www.versfesztival.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk