Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 12. 22:09, szerda | Helyi
Forrás: mti

Megtalálták a kútházat a Kossuth téren

Megtalálták a kútházat a Kossuth téren

Nagy valószínűséggel módosítják a Kossuth tér rendezésének tervét, rábukkantak ugyanis az egykor a Parlament hűtésében kulcsszerepet játszó kútház maradványaira.

Az első mesterségesen hűtött középület ugyanis az Országház volt Európában - írja az Urbanista. Az első változatban két, téren elhelyezett szökőkút légpermetén át jutott a levegő egy alagútba, azon keresztül pedig a Parlamentbe. Nem csak a víz, de a hosszú folyosó pincehidege is klimatizálta a levegőt.

A tér 1927-es rendezésekor a két útban lévő szökőkutat elbontották, akkor jött egy új módszer: légkutakat építettek, ezekbe raktak jeget, az innen áramló hideg levegővel működött a légkondicionálás.

A Steindl Imre-program keretében megnézték a légkút feltételezett helyét, és meg is lett, csak be volt temetve földdel, a Parlament felé vezető alagutat pedig befalazták. A tér rekonstrukcióját a "lelet" annyiban módosítja (valószínűleg), hogy az alagútba tervezett kőtár vége lesz majd itt, a tetejére pedig üvegbetont raknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.