Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Január 05. 05:43, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Mégis lehet tüntetni Szocsiban a téli olimpia idején

Mégis lehet tüntetni Szocsiban a téli olimpia idején

Vlagyimir Putyin orosz államfő módosította korábbi rendeletét és engedélyezte a tüntetéseket a szocsi téli olimpia idején, de előtte a város vezetésével és a biztonsági szervekkel kell egyeztetni.

A fokozott biztonsági intézkedésekről szóló elnöki rendelet módosítása szombaton jelent meg a Kreml honlapján. A korábbi utasítás, amelyet Vlagyimir Putyin tavaly augusztusban írt alá, gyakorlatilag megtiltotta Szocsiban "a nem az olimpiával kapcsolatos" tömegrendezvényeket az idén február 7-től március 21-ig. A rendelet megfogalmazása szerint azokat "más időpontban" tartották volna meg.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tavaly december elején - az év végi volgográdi merényleteket megelőzően - készítette elő az elnöki rendelet módosítását. Az FSZB azzal indokolta javaslatát, hogy az olimpiai játékok alatt valószínűsíthető tömegrendezvényeket így lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alatt tartani. A titkosszolgálatok tudomására jutott, hogy több szervezet készül tüntetni a szocsi téli olimpia idején. Külföldön élesen bírálják azt az orosz törvényt, amely tiltja és bünteti a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében, beleértve a másság képviselőinek felvonulását is.

Tavaly decemberben előbb Joachim Gauck német államfő jelentette be, hogy nem utazik el a téli olimpiára, majd Washingtonban és Párizsban is bejelentették, hogy sem az elnökök, sem magas beosztású állami tisztviselők nem vesznek részt a nemzetközi játékok rendezvényein.


A most módosított orosz elnöki rendelet szerint Szocsi területén, illetve a hozzá tartozó tengerszakaszon, amelyekre a fokozott biztonsági intézkedések érvényesek, csak kijelölt helyen, a város vezetésével, a belügyi szervekkel és a szövetségi biztonsági szolgálattal egyeztetve lehet demonstrálni, vagyis olyan tüntetéseket, felvonulásokat tartani, amelyek "nem állnak kapcsolatban az olimpia lebonyolításával".

A Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban február 7-től 23-ig rendezik meg a téli olimpiát, majd március 7. és 16 között a paralimpiát. Vlagyimir Putyin Szocsiban tartózkodik, az olimpiai létesítmények készenléti állapotát ellenőrzi. Volgográdban a múlt vasárnap a központi vasútállomáson, majd hétfőn egy trolibuszon történt merénylet. A robbantásokban 34 ember meghalt, mintegy 70-en megsebesültek.

Azóta a dél-oroszországi nagyvárosban és Oroszország több régiójában megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A sebesültek közül 45 embert, köztük 3 igen súlyos sérültet Volgográd városában és a megye más kórházaiban kezelnek, húsz sebesültet pedig Moszkvában ápolnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.