Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Január 02. 05:56, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Meghalt a prágai palesztin nagykövet, akit előzőleg robbanás sebesített meg

Meghalt a prágai palesztin nagykövet, akit előzőleg robbanás sebesített meg

Meghalt a prágai palesztin nagykövet, aki a lakásában szerdán délben történt robbanás során súlyos sérüléseket szenvedett.

Dzsamal Muhammad Dzsamal nagykövet délután halt meg a prágai katonai kórházban, ahová a robbanás után súlyos kéz- és lábsérülésekkel szállították. Könnyebb füstmérgezéssel a lakásból egy 52 éves nőt is a kórházba szállítottak, de őt kezelés után hazaengedték - mondta Pavlína Danková, a katonai kórház szóvivője. Meg nem erősített hírek szerint a nagykövet feleségéről volt szó.

A robbanás okait továbbra is vizsgálják. A cseh közszolgálati rádió jelentése szerint a lakásban egy ismeretlen eredetű pokolgép robbant fel, más forrás szerint viszont pirotechnikai eszköz. A Novinky.cz hírportál úgy értesült, hogy a nagykövet a lakásban elhelyezett páncélszekrényt akarta kinyitni, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett.

"A vizsgálat folyamatban van. Többféle forgatókönyvvel dolgozunk, egyelőre egyetlen változatot sem lehet kizárni" - mondta Zoulová újságíróknak. A rendőrség lezárta a palesztin diplomáciai képviselet környékét, s Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány is a helyszínre érkezett. Cervícek szerint kizárható, hogy merénylet történt volna. "Egyetlen dolog sem mutat arra, hogy terrorista támadásról lenne szó" - mondta a CT24 közszolgálati hírtelevíziónak a rendőrfőkapitány.


A hírtelevízió szerint a diplomata valóban a nappaliban elhelyezett páncélszekrénnyel manipulált, amikor bekövetkezett a robbanás. Állítólag nem zárható ki, hogy a robbanószerkezet a biztonsági berendezés részét képezte, amelyet a Dzsamal hibásan kezelt. A robbanás következtében a nagykövet súlyos fej, mellkas, kéz - és lábsérüléseket szenvedett. Hivatalos jelentés az eseményről továbbra sincs. Jirina Ernestová, a prágai mentőszolgálat szóvivője újságíróknak korábban megerősítette, hogy a diplomatát délután komolynak tűnő sérülésekkel a központi katonai kórházba szállították.

"A nagykövet állapota nagyon súlyosnak tűnik. Valószínűleg meg kell műteni" - mondta első nyilatkozatában, további részletek nélkül Ernestová. Később az orvosok elaltatták Dzsamalt, de életét már nem sikerült megmenteni.

"A diplomata halálának valódi okát csak boncolással tudjuk megállapítani" - nyilatkozott Daniel Langer, a katonai kórház vezető sebésze. "A robbanás idején a nagykövet és családja tartózkodott a lakásban" - erősítette meg a cseh közszolgálati rádiónak a nagykövetség egyik munkatársa. A palesztin nagykövet tavaly október közepén foglalta el hivatalosan prágai állomáshelyét. Dzsamal Muhammad Dzsamal csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a jövőben a palesztin nagykövetség épülete lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.