Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 01. 17:02, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Majdnem minden új fertőződést a brit mutáns okoz Németországban

Majdnem minden új fertőződést a brit mutáns okoz Németországban

Németországban is kiszorította az új típusú koronavírus első változatait a Nagy-Britanniában felbukkant mutáció, és már majdnem minden új fertőzött szervezetébe ez a kórokozófajta jut be

a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett vizsgálata szerint. A B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat részaránya 88 százalékos volt a március utolsó hetében megvizsgált pozitív mintában. Ez a mutáció robbanásszerű szétterjedését jelzi. Aránya március elején 40 százalékos, február elején 6 százalékos volt. Először január elején mutatták ki Németországban.

Az RKI közleményében kiemelte, hogy a B.1.1.7 előlépése domináns vírusváltozattá aggasztó, mert az eddigi tudományos ismertek szerint jóval fertőzőképesebb, és valószínűleg súlyosabb lefolyású Covid-19-hez - a SARS-CoV-2 által okozott betegséghez - is vezet, mint a többi vírusváltozat.

Ezzel kapcsolatban az intenzív és baleseti ellátási területen dolgozó orvosok érdekképviseletének (DIVI) szakmai vezetője, Christian Karagiannidis egy csütörtöki lapinterjúban kiemelte, hogy egyre többen kerülnek intenzív osztályra Covid-19-cel.

Számuk március közepe óta ezerrel emelkedett, és ha nem mérséklődik az ütem, négy héten belül akkora teher nehezedik a rendszerre, amelynek kibírásához mozgósítani kell a vészhelyzeti ágytartalékot - fejtette ki a DIVI szakmai vezetője a Rheinische Post című lapban.

A szövetségi kormány a járványlassító intézkedések mellett a az oltási kampány kiterjesztésével is igyekszik megakadályozni az ellátórendszer túlterhelődését. Jens Spahn egészségügyi miniszter ugyancsak csütörtökön berlini tájékoztatóján elmondta, hogy húsvét után a háziorvosi praxisok is bekapcsolódnak a munkába.

Oltóanyagot egyelőre 35 ezer praxis rendelt. Az első héten együttvéve 940 ezer adagot kapnak. Ez "nem nagy, de fontos lépés" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy fokozatosan egyre több vakcina jut majd az országszerte 340 oltási központ munkáját kiegészítő háziorvosi praxisoknak, így április utolsó hetében már több mint hárommillió adag oltást adhatnak be.

A január végén elkezdett kampányban csütörtökig 13 772 656 adag oltást adtak be Németországban. Legalább egy adagot 9 620 262 ember kapott, mindkét adagot pedig a lakosság nagyjából 5 százaléka, 4 152 394 ember.

Az RKI adatai szerint az utóbbi 24 órában 24 300 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 22 657-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 833 173 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

Ugyanakkor a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 201-re csökkent az egy héttel korábbi 228-ról. Ez a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítható a szakértők szerint. Az új halálesetekkel 76 543-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

A DIVI legutóbbi, szerdai összesítése szerint országszerte 3680 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 2898-hoz képest. A Covid-19 miatt intenzív osztályon fekvők 55 százaléka, 2026 ember szorul gépi lélegeztetésre.

Kimutatásuk szerint országszerte 23 991 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3301 ágy szabad. A vészhelyzeti tartalék, azaz a nem használt, és hét napon belül üzembe helyezhető intenzív ágyak száma 10 420 - áll a szervezet jelentésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése