Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Szeptember 23. 16:31, szombat | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió/Napközben/hirado.hu - fotók: mti

Kik okozzák a legtöbb balesetet?

Kik okozzák a legtöbb balesetet?

Az agresszív sofőrnek a közút is csatatér. A bátorság gyakran a lóerővel arányos, a terepjárósok gyakran csak villantanak, ha a kisautó nem iszkol azonnal a külső sávba - esetenként a \"megtorlás\" sem kizárt.

Idén az első félévben 269-en haltak meg az utakon.

2017 első felében a személyi sérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma csökkent az előző év az előző év azonos időszakához képest, sőt a halálos balesetek száma is csökkent, ám 2 fővel többen haltak meg a közutakon – 269-en -, és az 1 balesetre jutó áldozatszám csekély mértékben nőtt.

Összességében azonban mindenképpen biztató adat, hogy míg 2005-ben 1268-an, addig 10 évvel később már csak 644-en haltak meg közúti balesetben.

Kiss Csaba, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: évtizedek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása okozza a balesetek túlnyomó részét.

Úgy vélte, a járművezetők többsége tisztában van a legfontosabb közlekedési szabályokkal, ám ezt könnyelműségből megszeghetik, így például nem használják a biztonsági övet, nem veszik figyelembe a jelzőtáblákat, vagy gyorsabban hajtanak a megengedettnél.

Arról is beszélt, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni a nevelést a közlekedésről, és ne csak a pedagógusokra bízzuk ezt, hiszen a szülői példamutatás megengedhetetlenül fontos. Lényeges, hogy bármikor, ha gyermekkel közlekedünk, ne menjünk át a tilos jelzésen akár gyalogosként is, vagyis tartsuk be a szabályokat – fűzte hozzá.

Székkutas minden évben elveszít egy-egy polgárt közlekedési baleset miatt, erre egy tábla is figyelmezteti az arra közlekedőket.

Szél István polgármester a műsorban elmondta: nem történt még súlyos közlekedési baleset a területen, és ha nem is látványosan, de érzékelhető az áthaladó forgalom lassulása a kihelyezett tábláknak köszönhetően. A következő elképzelés az, hogy interaktív táblát helyeznek ki, mely mutatja az érkező autók sebességét is. Székkutason 6 ezer autó halad át naponta, ezért fontos, hogy felhívják a figyelmet a településen a megfelelő sebességre – tette hozzá.

Kiss Csaba a műsorban elmondta: a rendőri ellenőrzések, és minden más, amellyel a közlekedésbiztonságra fel lehet hívni a figyelmet, nagyon hasznosak. Ezért fontosak a havonta megszervezett akciók, illetve a médiában sokszor visszatérően beszélnek erről –ez is sokszor eredményre vezet. A húsvéti ünnepek előtt például sokszor szó van az ittas járművezetés veszélyeiről, a tapasztalat szerint pedig a felével kevesebben ülnek ittasan a volán mögé, mintha egy átlagos hétköznapon, váratlanul végez a rendőrség ellenőrzéseket – magyarázta a szakember.

Címkék: baleset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.