Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Október 09. 07:42, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Két évre leállna a brit gazdaság növekedése megállapodás nélkül

Két évre leállna a brit gazdaság növekedése megállapodás nélkül

Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő két évre leáll a brit gazdaság növekedése, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) londoni pénzügyi kutatóműhely különböző Brexit-forgatókönyveket modellező, kedden ismertetett tanulmányában közölte: számításai szerint a rendezetlen kilépés 2020-ban 1,2 százalékponttal, 2021-ben 1 százalékponttal, 2022-ben 0,3 százalékponttal lassítaná a brit hazai össztermék (GDP) növekedési ütemét.

A ház alapeseti előrejelzésében - amely a Brexit további halasztásával számol - éves átlagban 1,2 százalékos növekedés szerepel ugyanerre a három évre, vagyis ennek alapján a rendezetlen Brexit jövőre és 2021-ben gyakorlatilag zéró egész éves GDP-növekedést jelentene.

A cég az időszakon belül rövid távú recessziót is valószínűsít a brit gazdaságban rendezetlen kilépés esetére.

Az IFS modellszámítása szerint megállapodás nélküli Brexit esetén a brit GDP-érték 2022-ben 2,6 százalékkal - idei árakon számolva 57,7 milliárd fonttal (22 ezer milliárd forinttal) - lenne kisebb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság az alapeseti forgatókönyv alapján addig elérhetne.

A tanulmány a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok tömeges távozását is valószínűsíti a megállapodás nélküli Brexit esetére.

Az IFS becslése szerint e forgatókönyv alapján a teljes - tehát az egész világból érkező - nettó bevándorlás rövid távon zéróra esik vissza, mivel a Nagy-Britanniából az Európai Unióba irányuló nettó kivándorlás olyan mértéket öltene, hogy ellensúlyozná az unión kívüli térségekből érkező, évente hozzávetőleg 200 ezer fős nettó bevándorlást.

A cég azzal számol, hogy rendezetlen kilépés esetén az Európai Unióból érkező, jelenleg évi nettó 60 ezer fős bevándorlás nettó 150 ezer fős kivándorlássá fordulna át, és a távozó külföldi EU-állampolgárokhoz évente 50 ezer brit is csatlakozna, akik uniós országokba vándorolnának ki.

Más új elemzések szerint a brit vállalati szektort az uniós munkaerő távozása mellett a hirtelen belépő vámterhek rendkívüli adminisztrációs költségei is jelentősen megterhelnék.

A brit adó- és vámhivatal (HMRC) friss becslése szerint csak a vámáru-nyilatkozatok kitöltése évente 15 milliárd fontjába (5600 milliárd forint) kerülne az érintett 245 ezer brit vállalatnak.

Az HMRC szakértőinek becslése szerint megállapodás nélküli Brexit esetén évente 215 millió import- és exporttétel esetében kellene vámadminisztrációt végezni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmében.

Címkék: brexit, brit, gazdaság, london

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése