Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. December 28. 05:46, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Hodorkovszkij-ügy: Az orosz állam 10 ezer euró kártérítést utal át a volt olajmágnásnak

Hodorkovszkij-ügy: Az orosz állam 10 ezer euró kártérítést utal át a volt olajmágnásnak

Az orosz állam 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) kártérítést utal át Mihail Hodorkovszkij korábbi olajmágnásnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése alapján.

Az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint ezt a pénzt azonnal zárolhatják is az orosz üzletember számláján, mert a múlt pénteken elnöki kegyelemmel szabadult és Németországban tartózkodó Hodorkovszkijtól az orosz adóhivatal 17 milliárd rubelnyi (112 milliárd forint) adót követel. A strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság szerint ez a követelés jogtalan.

Hodorkovszkij környezetében úgy tudják, hogy az üzletember a 10 ezer eurót jótékony célra fordítaná. Az Emberi Jogok Európai Bírósága július 25-én megállapította, hogy a Yukos (Jukosz) orosz olajcég volt főrészvényesével és üzlettársával, Platon Lebegyevvel szemben csalás és adóelkerülés címén emelt vádak megalapozottak voltak ugyan, az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során azonban megsértették emberi jogaikat.

A strasbourgi emberi jogi bíróság nem tartotta politikai ügynek a Hodorkovszkij és Lebegyev elleni pert. Kifogásolta ugyanakkor, hogy az orosz bíróság az első Yukos-per során, amelyben 2005-ben született ítélet, nem hallgatta meg a védelem legfontosabb tanúit, akik szakértői jelentést készítettek az ügyben. A két üzletember egyenként 9 év szabadságvesztésre ítélték, majd büntetésüket egy évvel csökkentették.


2010-ben az újabb Yukos-ügyben bűnszövetkezetben, nagy értékben elkövetett (olaj)lopás, illetve pénzmosás vádjával Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet egyenként 14 év szabadságvesztésre ítélték. A bíróság beleszámította az előző 8 évnyi büntetést, majd a fellebviteli bíróságok 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is egy-egy évvel csökkentették azt, így Hodorkovszkij csak jövő augusztusban szabadult volna.

Időközben kiderült, hogy az orosz legfelsőbb bíróság elnöksége jövő január 23-án tárgyalja újra Hodorkovszkij és Lebegyev második büntetőügyét. Vjacseszlav Lebegyev, az orosz legfelsőbb bíróság elnöke szerdán perújrafelvételt rendelt el mindkét Yukos-ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyáron hozott határozata alapján.

Címkék: ítélet, jog, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.