Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 19. 11:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hagyományos kínai orvoslásban jártas "orvosrobotot" fejlesztenek Sanghajban

Hagyományos kínai orvoslásban jártas

A hagyományos kínai orvoslásban járatos, diagnózis felállítására képes, emberi külsejű orvosrobotok jelenhetnek meg jövő tavasszal a kínai orvosi rendelőkben - számolt be az újdonságról a Sanghaj Televízió riportja.

Az intelligens gépeket együtt fejleszti a sanghaji Fudan Egyetem matematikatudományi intézete és a sanghaji hagyományos kínai orvoslás egyeteme. A robotok a hagyományos kínai orvoslást (TCM) gyakorló doktorok módszereit alkalmazzák: meghallgatják a beteg hangját és légzését, értékelik teste illatát, felmérik a kórelőzményeket, és elemzik életviteli szokásait, érzelmeit is.
A fejlesztők szerint a robotok a TCM orvosokhoz közel hasonló pontosságú diagnózis felállítására lesznek képesek, a szubjektivitás kizárásával. Ennek ellenére a TCM-1 elnevezésű robot első változata biztosan nem "dolgozik" majd önállóan, az orvosok mellett működve viszont jelentős mértékben hozzájárulhat a diagnózis sikeréhez - közölte a kutatócsapat. A kézzel és lábbal rendelkező, emberformájú robotdoktor szoftvere a radiológiai diagnosztikában használt számítógépes tomográfia (CT)-felvételek és ultrahangos vizsgálati eredmények bizonyos szintű elemzésére is képes lesz. Az országban már végeznek operációkat orvosi robotkarokkal és elszórtan orvosi kisegítő robotok alkalmazásával is próbálkoznak, a TCM-1 ugyanakkor az első kínai fejlesztésű robotdoktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: