Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Július 12. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Fontos a vallás a világban

Fontos a vallás a világban

Az Ipsos MORI nemrég közzétett felmérése szerint az emberek jelentős részének a modern világ szekularizáltsága ellenére is fontos szerepet tölt be az életében a vallás.

Bár sokan mondják magukat vallásosnak, a nagy világvallások közül az iszlám hívei állítják a legnagyobb arányban, hogy hitük nagyon meghatározó az életükben.

Hit

Huszonnégy országban mintegy 18 ezer főt vont be abba a kutatásba az Ipsos MORI, amelyben a vallási kötődésről kérdezte a válaszadókat. A vizsgálat eredményei szerint tízből heten mondják magukat vallásosnak, ám a vallás fontossága már eltérő módon jelentkezik a nagy világvallások követőinek életében. Az iszlámhívők 94 százaléka mondta, hogy a hit jelentős szereppel bír az életében, míg a keresztény többségű országokban 66 százalék állította ugyanezt. Ezen felül a muszlimok nagyobb arányban hiszik, hogy vallásuk az egyedüli út az üdvözülés, illetve a paradicsom felé. Körükben 61 százalék állítja ezt, míg a keresztényeknek csak 19 százaléka vélekedik így hitéről.

Az iszlámhívők azok is, akik többen állítják, hogy a hit hatására adakoznak inkább a rászorulóknak. Esetükben 61 százalék vallja a hit motivációs hatását, míg a keresztények körében ez az érték 24 százalék. A vizsgált országokban átlagosan összesen 30 százalék gondolja úgy, hogy vallási meggyőződése okán adakozik, 52 százaléka azonban azt állítja, a vallás nem tesz különbséget, mert a szegények megsegítése e nélkül is szükséges és fontos.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.