Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. December 26. 05:56, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Ferenc pápa törődést és békét sürgetett a világban karácsonyi üzenetében

Ferenc pápa törődést és békét sürgetett a világban karácsonyi üzenetében

A világ számos háború dúlta térségében sürgetett békét Ferenc pápa a Szent Péter bazilika lodzsájáról szerda délben mondott beszédében, melyben szeretetet és törődést szorgalmazott a társadalom peremén élők iránt is.

A Szent Péter bazilika lodzsájára délben kilépett Ferenc pápa úgy fogalmazott, a betlehemi pásztorokkal virrasztó emberek jobb világban reménykednek, amelyben “másokkal törődünk alázatosan végezve dolgunkat”. A pápa karácsonyi üzenete a békéről szólt. Az igazi béke nem az ellentétes erők közötti egyensúly. Nem szép “arculat”, mely mögött ellentét és megosztás rejlik. A béke mindennapos, “két kézzel teremtett” elkötelezettség - mondta az egyházfő. Hozzátette: a háborúk legtörékenyebb áldozatai a gyermekek, de “ne feledkezzünk meg az idősekről, a bántalmazott nőkről, a betegekről… a háborúk sok életet szakítanak meg és sebeznek meg!”

Az egyházfő megszólította a nem hívőket is, akiknek szerinte szintén feladata a világban való békére való törekvés. A konfliktusok felsorolását a “gyűlöletet és bosszút tápláló” szíriai háborúval kezdte arra szólítva fel a szemben álló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak és tegyék lehetővé a humanitárius segítséget. Az egyházfő megelégedését fejezte ki, amiért a szíriai békét a különböző vallások képviselői közösen szorgalmazzák.

Ferenc pápa békét kért az emberek által elfelejtett Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol erőszak és nyomorúság pusztít, ahol sokan otthon, víz és élelem nélkül vannak. Megbékélést és fegyverletételt sürgetett Dél-Szudánban és Nigériában. Áldást kért a Szentföldre, valamint az izraeliek és palesztinok közötti béketárgyalások eredményes lezárását sürgette. A gyakori merényletektől sebzett “szeretett” Irak gyógyulását szorgalmazta.


Védelmet kért az Úrtól azoknak, akiket hitükért üldöznek. Reményt és vigaszt a menekülteknek elsősorban az Afrika Szarva területén és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Méltó életet, befogadást és segítséget sürgetett a migránsoknak. Soha többé ne ismétlődjön meg olyan tragédia, mint amilyen az idén Lampedusánál történt! - utalt az október 3-i hajószerencsétlenségre a katolikus egyházfő. A pápa az emberkereskedőkhöz is szólt. Kijelentette, hogy emberiségellenes bűncselekményt követnek el. Arra kérte az Urat, fordítsa tekintetét arra a sok gyerekre, akit elrabolnak, megsebesítenek, megölnek a fegyveres konfliktusokban vagy gyermekkoruktól megfosztva gyermek-katonákká válnak.

Törődést kért az emberi kapzsiságtól gyakran kizsákmányolt bolygónknak, segítséget a természeti katasztrófák sújtotta népeknek közöttük a tájfun sújtotta Fülöp-szigetieknek. Olasz nyelvű beszéde végén Ferenc pápa - II. János Pál egykori jelmondatához kapcsolódva - azt mondta, nem szabad félni a szeretettől és a gyengédségtől.

Békés karácsonyt kívánt mindazoknak, akik a Szent Péter téren és a világ minden részén a médián keresztül hallgatták szavait. Békét és örömöt kért a fiataloknak és családoknak, szegényeknek és kiközösítetteknek, betegeknek és szenvedőknek, és azoknak is, akik őket segítik. Beszéde végén az egyházfő latinul Urbi et Orbi (Róma városára és a földkerekségre) áldását adta. Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságírókat arról tájékoztatta, hogy 70 ezren hallgatták Ferenc pápa első karácsonyi beszédét a Szent Péter téren.

Címkék: egyház, pápa, vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére