Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 23. 12:02, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

Felmentették a korrupcióval vádolt gyulai vámost

Felmentették a korrupcióval vádolt gyulai vámost

Felmentette a hivatali vesztegetés és a befolyással üzérkedés vádja alól a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a pénzügyőrt, akit első fokon hat év börtönbüntetéssel sújtott a Gyulai Törvényszék. A döntés nem jogerős.

A jelenleg 42 esztendős vádlott főtörzsőrmesteri rangban teljesített szolgálatot a vámőrség mélységi ellenőrző csoportjában (MECS) szakügyintézőként, majd járőrként.
A vádlott az elsőfokú ítélet szerint egy budapesti vállalkozóval megállapodott, hogy a férfi értesíti arról, az általa megjelölt kamionok várhatóan mikor érkeznek a gyulai határátkelőhöz, és megadja a járművek rendszámait is. A pénzügyőr teherautónként 50 ezer forintért vállalta, hogy biztosítja e kamionok vámellenőrzés nélküli beléptetését, és áthaladását a mélységi ellenőrzési ponton.
Amikor a férfi nem volt szolgálatban – az eljárás során ismeretlenül maradt - munkatársaival közölte a szükséges információkat, így biztosítva a kamionok "zavartalan" továbbhaladását.
A férfi a bűncselekmény elkövetését következetesen tagadta.
Az elsőfokú ítélet jelentős részben a vádlott telefonbeszélgetéseinek lehallgatásán alapult. A táblabíróság Komlóssy Éva vezette tanácsa szerint a megfigyelést végző hatóság azonban nem tett eleget annak a jogszabályi előírásnak, hogy a titkos információgyűjtés befejezését követően haladéktalanul feljelentést kell tenni, illetve nyomozást kell indítani. Az ítélőtábla döntése szerint erre nem az elvárható időn belül került sor, a lehallgatások befejezése és a 2010. szeptember 6-án tett feljelentés között ugyanis csaknem három hónap telt el.
A táblabíróság álláspontja szerint az első fokon eljáró bíróság eljárási szabályt sértett, amikor a lehallgatások anyagát bizonyítékként vette figyelembe. Mivel az egyéb bizonyítékokból nem lehet kétséget kizáróan a vádlott bűnösségére következtetni, az ítélőtábla bizonyítottság hiányában felmentette a férfit.
Az ügyészség a döntés ellen fellebbezést jelentett be, így az ügy a Kúrián folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön