Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 01. 12:56, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Fegyverekből készített hangszereken játszik egy brit zenekar

Fegyverekből készített hangszereken játszik egy brit zenekar

Kisfuvolát csinálni pisztolyból olyasfajta hippiálomnak tűnik, amely a trapéznadrággal együtt merült a feledés homályába: brit zenészek egy csoportja azonban most valóra váltja az ábrándot és hangszereket készít egykori háborús fegyverekből.

A Post War Orchestra (PWO) a közelmúltban indította útjára pénzgyűjtő kampányát, hogy minél több fegyvert tudjon hangszerré alakítani. A zenekar már hat fuvolát készített öreg Lee Enfield-puskákból, egy második világháborús sisak pedig lanttá változott a zenészek kezében. Az együttes most 27 ezer fontot szeretne összegyűjteni, hogy hangszerek egész garmadáját létrehozva mindenfajta zenei stílusban tudjon játszani.
A zenekart a művész Hilary Champion alapította, akiben azután fogant meg a fegyverek és a zene ötvözésének gondolata, hogy a Katrina hurrikánról látott felvételeket a televízióban. "Nagyjából 2005 tájékán azt vettem észre, hogy az újságok és a televízió is tele van háborúról szóló nyomasztó tudósításokkal, aztán megláttam egy férfit, aki a házának a darabjait gyűjtötte össze a Katrina hurrikán pusztítása után. A kezébe akadt egy seprű, amelyet megfordított, és gitárként kezdett játszani rajta. Egyszer csak elkezdett nevetni és akkor a háborús beszámolókra gondoltam és arra, hogy a zene miként képes összehozni az embereket" - emlékezett vissza Champion.
A zenekar hangszerei között sorakozik egy puskagránátvetőből készített fúvóshangszer, és egy rakétavetőből átalakított teremin (az egyik legelső elektronikus hangszer). A legkisebb kihívást az ütőhangszerek jelentették, amelyek között üres lőszeresládák és bedöglött gránátok tartói sorakoznak.
A zenekar csillaga szinte töretlenül ível felfele 2009-es megalapítása óta és ma már olyan prominens zenészek támogatását élvezi, mint Bruce Woolley, a Video Killed the Radio Star című sláger társszerzője. A tizenkétfős Post War Orchestra reményei szerint idővel más hírességek, köztük a zenekaréhoz hasonló eszméket valló Yoko Ono támogatását is sikerül megnyernie.
Amennyiben az együttesnek április 20-ig sikerül összegyűjtenie a kitűzött összeget a közösségi finanszírozásra épülő kampányával, akkor a közönség valószínűleg az angliai Glastonbury Apátsághoz meghirdetett Orchestra in the Field elnevezésű júliusi eseményen hallhatja először az új hangszereket - adta hírül a The Independent című brit lap internetes oldala.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.