Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 12. 13:51, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Teljes az elődöntősök névsora

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Teljes az elődöntősök névsora

Teljessé vált A Dal 2015 elődöntőseinek 30-as listája. A pénteken délelőtt a Petőfi Rádióban bemutatott tíz előadó között volt Dér Heni, Gájer Bálint, Keresztes Ildikó, a New Level Empire és Oláh Gergő is.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyére összesen 351 dalt neveztek, közülük 30 jutott be az M1-en 2015. január 24-én induló élő televíziós showműsorba. Az első tíz elődöntős hétfőn az Akvárium Klubban mutatkozott be, újabb tíz előadó pedig szerdán a Petőfi Rádióban.
A pénteken nyilvánosságra hozott továbbjutók: Dér Heni, Gájer Bálint, Keresztes Ildikó, a Leander Rising, Magyar Bori, a New Level Empire, Oláh Gergő, az Other Planet, a Passed és Szabó Ádám.
Az Artisjus- és eMeRTon-díjas Keresztes Ildikó, az ország egyik legnépszerűbb énekesnője, aki eddig öt lemezt készített, egyszer már szerencsét próbált A Dalban: Nem akarok többé játszani című dalával 2013-ban bejutott a nyolcas döntőbe. Azt a számot Köteles Leander írta, aki idén metálzenekarával, a kétlemezes Leander Risinggal került a 30-as elődöntőbe. Szintén 2013-ban indult A Dalban a sokoldalú, tangóharmonikásként is fellépő Szabó Ádám, aki akkor Hadd legyen más című dalával nem jutott tovább az elődöntőből.
Dallos Bogi és a Fool Moon mellett még három idei szereplő vesz részt a versenyben 2015-ben is. Gájer Bálint és az Elmaradt pillanatok A Dal 2014-ben az elődöntőig jutott, Dér Heni az Ég veleddel a középdöntőig, a New Level Empire a The Last One-nal pedig egészen a nyolcas döntőig. Oláh Gergő 2012-ben megnyerte az X-Faktor harmadik szériáját, idén önálló albummal jelentkezett. Szintén jól csengő név a hazai könnyű- és világzenei palettán Magyar Bori, aki három éven át volt a Besh o droM énekesnője. A sort két fiatal, a közvélemény előtt kevéssé ismert együttes zárja, az Other Planet és a Passed.
A pénteken ismertetett tizes lista: Dér Heni (dalának címe Ébresztő; szerző: Burai Krisztián, Dér Heni, Bodoczki Ernő, Csicsák Norbert és Szabó Norbert), Gájer Bálint (That's How It Goes; Elek Norbert, Gájer Bálint, Johnny K. Palmer), Keresztes Ildikó (Hazám hazád lehet; Pálvölgyi Géza, Márkus József), a Leander Rising (Lőjetek fel; Köteles Leander, Vörös Attila, Takács József Péter, Budai Béla), Magyar Bori (Lead Me to Heaven; Váradi Tamás, Ferencz Attila), a New Level Empire (Homelight; Krajczár Péter, Ujvári Zoltán Szilveszter, Nyujtó Sándor), Oláh Gergő (A tükör előtt; Havas Lajos, Csicsák Norbert, Oláh Gergő, Lombos Márton), az Other Planet (Untold Story; Szikra Péter, Széll Bálint, Őry Ádám, Nagy Leopold), a Passed (Mesmerize; Nisalowski Dorottya, Nisalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente), és Szabó Ádám (Give Me Your Love; Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás, Kozma Kata).
A Dal 2015 elődöntőjében ott lesz a korábban már bejelentett Szécsi Saci és Böbe, Tóth Vera, Csemer Boglárka "Boggie", Dallos Bogi, a Spoon, Farkas Jenser Balázs, az MDC, Péter Barbara, a Karmapolis, a Chances, Antal Timi, Éliás Gyula Jr. és a Fourtissimo, a Fool Moon, Ív azaz Katona-Zsombori Éva, Mujahid Zoltán, a Pankastic!, a Proof of Life, Szakács Gergő, Szűcs Gabi és Wolf Kati is.
Az MTV és az MTVA 2015-ös dalválasztó műsorsorozatának zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot (Marosi Z. Tamás) eMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag a közönség lesz, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.
A Dalban 2015. január 24-én, 31-én és február 7-én szombaton tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben, öten a zsűri pontjai alapján jutnak tovább adásonként, a hatodik továbbjutóról pedig ismét a nézők döntenek, vagy a mobilalkalmazás, vagy SMS segítségével. A két középdöntő február 14-én és 21-én lesz, onnan nyolc produkció jut a február 28-ai döntőbe, amelyben kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a 2015-es Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között Bécsben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;