Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 27. 13:06, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre többen vásárolnának dízel autót egy felmérés szerint

Egyre többen vásárolnának dízel autót egy felmérés szerint

A beszerzési tervekben ugyan a benzines autók dominálnak 71 százalékkal, de pozitív irányba változott a dízel autókkal kapcsolatos vásárlási hajlandóság.

A beszerzést tervező háztartások közel 24 százaléka vásárolna ilyen hajtású járművet - derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, az MTI-nek szerdán eljuttatott felméréséből.

A GKI Zrt. a reprezentatív felmérését a dízel autókkal kapcsolatos attitűdökről, illetve a jövőbeli vásárlási tervekről az egyik nagy magyar importőr kérésére tavaly ősszel végezte. A lakossági felmérés során ezer háztartást kérdeztek meg országosan reprezentatív mintavétellel, míg a vállalatok esetében 1052 vállalatvezető válaszolt kérdéseikre.

Udvardi Attila, a GKI kutatásvezetője a közleményben kiemeli: nagyobb a bizalom a dízel autók tulajdonosai körében, akiknek 87 százaléka nem tervez cserét a dízelekkel kapcsolatos polémia ellenére sem.

A lakossági felmérés adatai alapján a háztartások 9 százaléka tervezi a következő 3 évben gépkocsi vásárlását, vagyis országszerte 373 ezer családnál téma jelenleg az autóvétel. Amennyiben a tervek valósággá válnak, évente 125 ezer adásvételre lehet számítani a piacon, aminek döntő többsége, 77 százaléka várhatóan használt gépjárműve vonatkozik majd, míg újautóhoz a vásárlást tervezők közel negyede, 23 százaléka jut majd.

A kutatásból kiderült az is, hogy az autóvásárlást tervezők 5 százaléka gondolkodik hibrid és elektromos autóban, jobbára használtautó beszerzése útján.

A 350 ezer forintnál nagyobb havi nettó háztartási jövedelemmel rendelkezők körében a legmagasabb a beszerzést tervezők aránya, de a dízeles gépjármű-tulajdonosok körében is az átlagnál többen jelezték a vételi szándékot.

A felmérés szerint elsősorban a vidéki városban lakók szeretnének autót vásárolni, 29 százalékuk újat, és leginkább a 30-39 év közöttiek. Az önálló vagy alkalmazott értelmiségiek vannak magasabb arányban a leendő autóvásárlók között.

Ezzel szemben más a helyzet a vállalati beszerzéseknél, azon belül a tehergépjármű vásárlásoknál. Míg a lakosság többsége a benzin üzemű járműveket részesíti előnyben, addig a vállalati szektor esetében jelentős a dízel dominanciája. A legtöbb építőipari vállalat el sem tudja a jövőt képzelni ezen hajtású járművek használata nélkül. Szintén népszerű a dízel a nagy flottakezelők körében, többnyire a 150-250 fős vállalkozásoknál. Ugyanakkor a szektor szereplői - főként a 150 dolgozó alatti cégek - a hibrid és az elektromos technológiák irányában is nyitottak - közölték.

Címkék: autó, dízel, gázolaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.