Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ebola: kiadták az ukázt a magyar kórházaknak a kormányhivatalok

Ebola: kiadták az ukázt a magyar kórházaknak a kormányhivatalok

A kormányhivatalok körlevele szerint minden magyar kórház köteles ebolacsomagot beszerezni. Azzal kapcsolatban is eligazították az intézményeket, hogy miként kezeljék az ebolás betegeket, valamint az esetleges halottakat.

'Ebolacsomag' beszerzésére utasították a kórházakat a kormányhivatalok, bár az ÁNTSZ szerint továbbra sincs járványveszély Magyarországon – írta a szerdai Népszabadság.

A kórházak sürgősségi és fertőzőosztályainak előírt csomag része a vízhatlan orvosi köpeny, az egyszer használatos gumicsizma, a cipővédő, a szem- és arcvédő maszk, a sebészi maszk, illetve a helyiségek és vizsgálóeszközök megfelelő fertőtlenítéséhez szükséges szerek. Ezeknek az eszközöknek a beszerzését a mentőknek és az alapellátóknak is előírják.

A kormányhivatalok speciális szabályokat állítottak fel a kórházak számára a betegek kezelésére, az esetleges halottak elszállítására.

A kormányhivatalok körlevele szerint az ebolás betegeket egyágyas, külön fürdővel ellátott szobákban kell elhelyezni, naplót kell vezetni a kórterembe lépőkről, akiknek speciális védőöltözéket kell viselniük. A vizsgálatokat alapos helyiség- és eszközfertőtlenítésnek kell követnie.

Ami az ebolában elhunytakat illeti: a holttestszállítóknak vízhatlan köpenyt, dupla kesztyűt, maszkot, szemvédőt kell húzniuk, a halottat pedig dupla zsákban kell elhelyezni, és a zsák külső felületét is fertőtleníteni kell.

Az elrendeltek betartása több százezer forintos többletkiadást jelent az egészségügyi intézményeknek.

A cikk szerint nagyon kicsi az esélye, hogy a vérzésesláz-járvány eljusson Magyarországra. A magyar kórházak ebolacsomaggal való felszerelése a kockázatok mérséklését, a lakosság biztonságát szolgálja – közölték járványügyi szakemberek.

A Veszprém megyei kórház a megyei tisztiorvos által ajánlott minimumcsomagot rendelte meg – mondta Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója. A tételek várhatóan két hét múlva érkeznek meg a veszprémi kórházba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben