Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 31. 07:30, péntek | Bulvár
Forrás: mti - fotó: facebook.com/quimby

Dallamképek címmel grafikákon a Quimby dalai

Dallamképek címmel grafikákon a Quimby dalai

Dallamképek címmel mini képzőművészeti kiállítás nyílt csütörtökön a Budapest Park Retro Kertjében.

Kilenc fiatal grafikus a Quimby együttes egy-egy dalát ültette át képekre; az alkotásokat bárki megveheti, a bevételt egy siketeket segítő alapítvány javára ajánlják fel.

"Az ötletet készen kaptuk, de nagyon tetszik nekünk, mert van benne kreativitás, művészet, jótékonyság és flow. A felkért alkotók mai és modern képeket készítettek. A zenét lefordítani nem lehet, de ha van egy közvetítő, ami jelen esetben a képzőművészet, el tud jutni a nem hallókhoz is sok minden abból az absztraktból, amit mi képviselünk a zenében" - fogalmazott Kiss Tibi, a Quimby frontembere, maga is képzőművész a tárlat sajtóbejárásán.

Az eseményen ott volt a Quimby valamennyi tagja, valamint az alkotók közül is néhány.

Etentuk Inemesit, a Budapest Park művészeti kurátora elmondta: a kiállítás szeptember 7-ig, a Quimby parkos fellépése napjáig látható a helyszín koncertnapjain, 18 óra és éjfél között. Licitálni szeptember 5-ig lehet a képekre.

A Budapest Park által felkért művészek között van Biacsics Renáta, Csató Csenge, Csordás Levente, Jámbor Éva, Kalászi Benjámin, Lovrity Anna, Moravszki Kata, Szabó Zsófi és Szurcsik Erika. A nyolc Quimby-dal, amely ihletet adott számukra, az Unom, a Don Quijote ébredése, a Bordély boogie, az Otthontalanság otthona, a Fekete l'amour, a Most múlik pontosan, a Halleluja és a Káosz amigos volt, utóbbit két grafikus is átültette képre.

"Nekem mindegyik tetszik, de talán a Most múlik pontosanra készült grafika a kedvencem. Egyrészt a téma nehézsége miatt: megidézi a dal mesevilágát, a giccset, olyan absztrakt és mégis közhelyes elemekkel dolgozik, amelyek a dalban is benne vannak" - emelte ki Kiss Tibi. A szintén képzőművész végzettségű trombitás, Kárpáti Dódi Jámbor Éva Káosz amigost átültető képére szavazott, amely szerinte a hatvanas-hetvenes évek grafikáit idézi.

A képekre az interneten lehet licitálni a Quimby együttes oldalán, a bevétel a hallássérülteket segítő JEL Alapítványhoz kerül. Tempfli Kátya, az alapítvány vezetője kiemelte: a vizuális művészetek, a festészet, a grafika része a siket kultúrának. Hozzátette: a zene és a dalszöveg üzenete átadható nekik egy erős közvetítőn keresztül.

A Quimby (Kiss Tibi - ének, gitár; Varga Livius - ének, ütőhangszerek; Kárpáti József "Dódi" - trombita; Balanyi Szilárd - billentyűs hangszerek; Mikuli Ferenc - basszusgitár; Gerdesits Ferenc - dob) eddig tizenhét lemezt készített.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.