Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Január 04. 05:03, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Budapesten vendégszerepel a kaposvári Csiky Gergely Színház

Budapesten vendégszerepel a kaposvári Csiky Gergely Színház

Két előadással látogat Budapestre a kaposvári Csiky Gergely Színház: a Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada a Nemzeti Színházban látható, a 111 című kortárs lengyel dráma a Jurányi Inkubátorház műsorán szerepel

Bérczes László, a színház művészeti vezetője pénteken az MTI-nek elmondta: e két előadás a színház repertoárjának sokszínűségét ugyan nem tudja teljes egészében visszaadni, de mivel két nagyon különböző formavilággal, stílussal rendelkező, sikeres produkcióról van szó, a budapesti néző mégiscsak érzékelheti, hogy a kaposvári teátrum a legkülönbözőbb elvárásoknak megfelelve is a minőségre helyezi a hangsúlyt. A színház fontosnak tartja azt is, hogy az ország első számú kőszínházával és a független szcéna központjával egyaránt együttműködésben álljon.

A művészeti vezető felidézte, hogy a Cigánytábor az égbe megy című előadásban szereplő Söndörgő együttes megkapta a legjobb színházi zenéért járó díjat a Városmajori Színházi Szemlén. A romantikus, szenvedélyes mesének különleges ízt ad az előadás szerves részét képező, élőben játszó zenekar autentikus balkáni népzenéje.


A 111 című kortárs lengyel dráma egy bűnmegelőzési projekt részeként jött létre (a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának közreműködése révén, az előadást a somogyi középiskolai kollégiumokban játsszák tantermi előadásként drámapedagógiai programmal egybekötve). A pesti előadás apropóján, a Lengyel Intézet szervezésében a szerző, Tomasz Man is Budapestre látogat. Az előadás után vele és Pászt Patrícia fordítóval beszélgethetnek a nézők.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban januárban mutatják be Némedi Árpád rendezésében A csúnya című fekete komédiát, amelynek szerzője Marius von Mayenburg, a kortárs német drámairodalom egyik legizgalmasabbnak tartott alakja. Némedi Árpád, aki 1988 óta színésze a teátrumnak, ebben a szürreális darabban első alkalommal vállalta a rendező szerepét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.