Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 11. 05:51, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Bemutatták az első magyar menüvel működő vércukormérőt

Bemutatták az első magyar menüvel működő vércukormérőt

Bemutatták Debrecenben az első magyar menürendszerrel ellátott vércukormérő eszközt, amely a fejlesztők reményei szerint kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a betegek mindennapi kezelését.

A magyar fejlesztésű készülék jelenleg az egyetlen, amely magyar nyelvű menürendszerrel rendelkezik és abban is eltér a többi készüléktől, hogy tölthető akkumulátorral működik. Ez nemcsak az angolul nem értőknek teszi könnyebbé a vércukormérő eszköz használatát, hanem folyamatos elemcserékre sem lesz szükség - mondta el Berey Attila, a fejlesztő Di-Care Zrt. orvos igazgatója a debreceni Kölcsey Központban tartott szakmai bemutatót megelőzően az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy az angol nyelvű készülék jelzésének meg nem értése tavaly tragédiába torkollt: a magas vércukorszintet jelentő HI (high) jelzést egy fiatal orvos "hiba" üzenetnek vélte és a súlyos betegnek inzulin helyett kristálycukros vizet adott. A beteg meghalt - mondta az igazgató.


A Pille elnevezésű készülék hét másodperc alatt közöl adatot 0,7 mikroliternyi vérminta alapján és 400 adatot képes egyszerre tárolni.

Berey Attila hozzátette: novembertől 6 ezer darab készülék lesz kapható, ez terveik szerint az "induló készlet", mert elenyésző mennyiség a mintegy 700 ezer - közte 220 ezer inzulint használó - cukorbeteg és a további 300-400 ezer potenciális hazai beteg számát tekintve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: