Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Január 03. 05:16, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Az MKB eladta romániai leánybankját

Az MKB eladta romániai leánybankját

Az MKB Bank Zrt. adásvételi szerződést írt alá a romániai Nextebankban meglévő 96,3 százalékos közvetlen részesedésének teljes eladására.

A közlemény szerint a 2013. december 31-én aláírt részvény adásvételi szerződés érvényességének feltétele a Román Nemzeti Bank engedélye. A közlemény nem ad tájékoztatást sem a vevőről, sem az ügylet értékéről.

Román lapok október végén meg nem erősített értesülésként arról írtak, hogy már szinte megtörtént a Nextebank eladása, és annak vevője az Axxess Capital nevű román befektetési és kockázati tőketársaság lenne. Az MKB 2012 közepén már egyszer megállapodott a Nextebank értékesítéséről egy konzorciummal, amelynek meghatározó tagja az amerikai Pine Bridge Investment vagyonkezelő szervezet volt, de az ügyletet a Román Nemzeti Bank nem hagyta jóvá.

Az MKB az idén októberben jelentette be bolgár leánybankjának értékesítését. Akkor közölték, hogy az MKB tulajdonosa, a BayernLB és az Európai Bizottság között 2012-ben létrejött megállapodás értelmében a magyar bank új stratégiájának egyik alapeleme a külföldi egységek leépítése.


Jelezték azt is, hogy folyamatban van a többi, az MKB jövedelemtermelő képességét veszélyeztető érdekeltség és tevékenység leválasztása, így a román érdekeltség értékesítése is. "Ezek lezárásával a bank ismét közelebb kerül ahhoz, hogy a jövő évben tiszta portfólióval, a jó jövedelmezőségi potenciállal bíró üzleti tevékenységekre összpontosítva folytathassa tevékenységét" - írta közleményében a hitelintézet. A BayernLB-nek legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell magyar leányvállalatát az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében

Az MKB Bank elfogadott stratégiájának megvalósítása tart, amelynek fókuszában a bank jövedelemtermelő képességének visszaállítása, tőkehelyzetének megerősítése és stabilizálása, független finanszírozó képességének megteremtése, ezáltal eladhatóságának középtávon történő javítása áll - közölte az MKB Bank novemberben. Az MKB Csoport adózás előtti vesztesége 2013 első félévben az egy évvel korábbi 17,97 milliárd forintról 26,3 milliárd forintra nőtt a konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatok alapján, aminek közel kétharmada, 18,1 milliárd forint a banki különadókra vezethető vissza.

A csoport konszolidált mérlegfőösszege egy év alatt 11,3 százalékkal csökkent és június végén 2384,092 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélhitelek állománya 23,2 százalékkal, az ügyfélbetéteké 12,7 százalékkal mérséklődött. Mint az MKB a jelentéssel kapcsolatban kiadott közleményében kifejtette, a zsugorodó állományi és eredménytételek egyaránt jelzik, hogy a non-core (nem alap) üzleti tevékenységek és egységek leépítésének folyamata aktív szakaszához érkezett. A működés hatékonyabbá tételének további feltétele a szigorú költséggazdálkodás fenntartása.

Címkék: bank, MKB, pénzügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet