Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 25. 05:23, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A mezőszemerei művésztelep alkotóinak kiállítása Budapesten

A mezőszemerei művésztelep alkotóinak kiállítása Budapesten

Először állítanak ki Budapesten a 12. mezőszemerei Nyílt Tér Vizuális Művészeti Alkotótelep résztvevői szerdától a Godot Galériában.

Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész elmondta, hogy Kónya Réka performerrel már 13 éve szervezi a művésztelepet falujában, a Heves megyei Mezőszemerén.

A Godot Galériában a tavaly a telepen dolgozó kilenc művész állítja ki alkotásait. A kiállító művészek között van Bukta Imre, Erdei Krisztina, Fátyol Viola, Király Gábor, Margit Szabolcs, Mátrai Erik, Nagy István, Pajor Kristóf és Szirtes János.

A művésztelep a kéthetes időszak alatt 10-12 művésznek tud szállást és étkezést nyújtani. A Mezőszemerei Civil Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával működteti a művésztelepet - ismertette Bukta Imre.
Arról is beszélt, hogy sokműfajú művésztelepről van szó, dolgoznak ott festők, szobrászok, intermédiával foglalkozók és fotósok is. Mivel Mezőszemerén nincs turizmus, a falu éli a hétköznapi életét, így a művészek kizárólag a motívumokra koncentrálhatnak - magyarázta.

Bukta Imre az alkotókat művészeti teljesítményük alapján választja ki és hívja meg a telepre. Az idén már 13. alkalommal rendezik meg a művésztelepet Mezőszemerén augusztus második felében, mert a faluban akkor zajlik a betakarítás, ami érdekes lehet a művészeknek. A bemutatkozás egymásnak és az érdeklődőknek úgy történik, hogy a ház melletti csűrben a művészek vetített képes előadást tartanak magukról és munkásságukról.
A mezőszemerei művésztelep eddigi beszámoló tárlatait Egerben, a Kis zsinagógában tartották. A mostani kiállítás a Godot Galériában július 5-éig tart nyitva - tette hozzá Bukta Imre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét