Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 29. 14:48, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

A cowboyok negyede fekete volt

A cowboyok negyede fekete volt

Bár a közkeletű felfogás szerint a vadnyugati cowboy tipikusan fehér ember, a valóságban sokkal "sötétebb" a kép: minden negyedik hajdani cowboy fekete bőrű volt.

Erről még az Egyesült Államokban is kevesen tudnak, az emberek 90 százaléka azt hiszi, hogy minden cowboy fehér volt. Quentin Tarantino Oscar-díjas, Django elszabadul című friss westernjében azonban fekete a címszereplő, aminek kapcsán a BBC kutakodni kezdett a vadnyugati tehénpásztorok "színességét" illetően.
"Bőven akadtak fekete bőrű cowboyok, akik lovak betörésével foglalkoztak" - mondja Mike Searless, az Augustai Egyetem nyugalmazott történész professzora, akit diákjai csak Cowboy Mike-nak hívnak, mert előadásait sarkantyús csizmában, farmernadrágjára csatolt bőr lábszárvédőben és hatalmas kalapban tartotta - bár nem lóhátról.
A rodeózásban a bulldogging technikát - amikor is lóhátról bikára ugrik át a lovas - a színes bőrű Bill Pickett találta fel, jóllehet feketéknek sokkal nehezebb volt karriert csinálni még a rodeó világában is, sokáig a fehérektől csakis elkülönítve versenyezhettek.
A klasszikus marhapásztorkodásban - ahogy sok már területen - ugyancsak a munka legnehezebb, legpiszkosabb része jutott a feketéknek, billogozáskor például a sütővasat mindig fehér ember kezelte Texasban, a feketéknek kellett lefogniuk a marhákat.
Hollywood minderről tudomást sem vett, a rengeteg westernben jó ideig nemigen bukkant fel fekete cowboy főszerepben, szinte csak az utóbbi időben kerültek "képbe".

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.