Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Augusztus 29. 05:51, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Egy égéskésleltető adalékanyag hormonzavart okozhat

 Egy égéskésleltető adalékanyag hormonzavart okozhat

Egy égéskésleltető adalékanyag megzavarhatja az emberi hormonháztartást, mivel az ösztrogén női hormon felhalmozódásához vezethet.

A bútorokban, számítógépek, televíziók felületén a gyulladás megakadályozására vagy lassítására használt tetrabróm-biszfenol-A vegyület (TBBPA) úgy viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, és egy friss kutatás szerint megzavarhatja a hormonszintet szabályozó belső elválasztású mirigyek működését - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

Ez a vegyi anyag patkányoknál és egereknél rákot okoz, és évek óta kutatják, mennyire biztonságos. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) új kutatása során a TBBPA-t atomi szinten vizsgálták meg 3D-s modellezési technika segítségével, hogy szabad szemmel is láthassák, mit tesz az anyag az emberi szervezetbe kerülve.


"A 3D-eljárással láthatjuk, hogyan kötődik a tetrabróm-biszfenol-A az emberi fehérjékhez, például az ösztrogénhez. Ha egyes anyagok úgy viselkednek, mint a természetes hormonok, az gondot okoz az utóbbiak működésében. Az égéskésleltetőnél azt tapasztaltuk, hogy képes egy olyan enzimhez kapcsolódni, mely az ösztrogén anyagcseréjét irányítja. Ha ez az enzim nem működik, megnő a szervezet ösztrogénszintje. Tudományos kutatások szerint a túl sok ösztrogén számlájára írható a középkorúak hízása is" - magyarázta Linda Birnbaum, a tanulmány egyik résztvevője.

A kutatók remélik, hogy tanulmányukat a cégek felhasználják arra, hogy a jelenleg használt égéskésleltetőknél biztonságosabb alternatívákat fejlesszenek ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben