Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. December 26. 05:30, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Az emlékezés, a számvetés fontosságát hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

 Az emlékezés, a számvetés fontosságát hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

A családi emlékek rendszeres felidézésének és megőrzésének fontosságát hangsúlyozta szerdán elmondott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó.

Az életének 88. esztendejében járó II. Erzsébet királynő, aki hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez, idei beszédében feltűnő hangsúlyt helyezett uralkodásának eddigi több mint hat évtizedére, és az üzenetből alig burkolt utalás volt kiolvasható arra, hogy a királyi család ifjabb nemzedékei egyre többet vállalnak át az uralkodói kötelezettségekből.

A királynő - aki egyéb, főleg politikai jellegű nyilvános megszólalásaival ellentétben karácsonyi üzenetét mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül - hangsúlyozottan felidézte például, hogy a Nemzetközösség kormányfőinek novemberben Srí Lankán rendezett idei csúcstalálkozóján magát a Nemzetközösséget Károly trónörökös képviselte.


E rendezvényeken a korábbi években az uralkodó volt jelen, ám az udvar már májusban bejelentette, hogy a Srí Lanka-i találkozón II. Erzsébet királynőt elsőszülött fia és majdani utódja a trónon, vagyis Károly herceg képviseli. Karácsonyi beszédében az uralkodó visszaemlékezett a koronázásának idei 60. évfordulója alkalmából rendezett júniusi ünnepségsorozatra is.

A királynő hangsúlyosan szólt arról is, hogy a Nemzetközösségi Játékokat - amelyeket sokan a tagországok saját "olimpiájának" tartanak - jövőre a skóciai Glasgow-ban rendezik. A négyévenkénti játékokat alig néhány hónappal a Skócia függetlenségéről 2014 őszére kiírt népszavazás előtt tartják a skót nagyvárosban. II. Erzsébet királynő szerdai beszédében ugyan még utalásszerűen sem tért ki a referendumra, a játékok megemlítésével mindazonáltal egyértelmű gesztust tett Skóciának, mivel az uralkodó karácsonyi üzeneteiben jövőbeni események ritkán szerepelnek hangsúlyos helyen.

A múlttal, eddigi életével történő számvetés fontosságának üzenetét látszott alátámasztani az is, hogy a BBC televízió által felvételről sugárzott - a nemzetközösségi országokban is közvetített - karácsonyi beszédet a királynő egy olyan asztal mellett ülve mondta el, amelyen a királyi család több generációjának portréi voltak elhelyezve. A felvételen külön bejátszották II. Erzsébet királynő szüleinek, néhai VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek a fotóit. Az uralkodó megemlékezett arról is, hogy az idén kibővült a királyi család: július 22-én megszületett a dédunoka, György herceg, aki dédnagymamája, nagyapja és édesapja, vagyis II. Erzsébet királynő, Károly trónörökös és Vilmos herceg után majdan örökli a koronát.


A karácsonyi beszéd felvételén számos részletet bejátszottak annak a történelmi fotósorozatnak a készítéséről is, amely György herceg októberi keresztelője után született. Csaknem 120 éve - vagyis Viktória királynő uralkodása óta - most első ízben fordult elő, hogy az uralkodó és a brit trón három várományosa ugyanazon a hivatalos portrén szerepelt. A fotókon ugyanis együtt látható II. Erzsébet királynő, Károly trónörökös, valamint Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia -, és György herceg.

Legutóbb 1894-ben, a későbbi VIII. Eduárd keresztelőjén készült hasonló családi fotó: az a kép az agg Viktória királynőt, a kis Eduárd herceget, valamint Eduárd apját és nagyapját, a későbbi V. Györgyöt és VII. Eduárdot ábrázolta együtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.